Cartell del concert de l'Orfeó Avenç per la Candelera, febrer de 1931. Família L’Escola Choral de Terrassa, l'Avenç d'Esplugues de Llobregat i l'orfeó Castellarenc, sota la direcció de Joan Tomàs al Círcol Egarenc. 11 de gener de 1931. CEDOC Placa de la Plaça a nom de Joan Tomàs i Parés a Esplugues de Llobregat
El 1927 Joan Tomàs va començar a dirigir l’Orfeó del Centre Avenç a Esplugues de Llobregat. Es va implicar moltíssim en aquest Orfeó i la formació musical de tots els seus cantaires que a principis dels anys trenta arribaven al centenar.
Hi va crear una secció infantil a la qual aplicaria l’educació musical amb el mètode Dalcroze i que va ser presentada el 30 de desembre de 1928 en un concert a la seu del Centre Avenç.
Dos anys més tard va fundar també el cor femení Secció de senyoretes. A més, a les dues seccions d’adults (la d’homes i la de dones) ell mateix els va fer classes de solfeig amb la col·laboració de Carme Sala.
"A Esplugues aconseguí arreplegar un centenar de cantaires, repartits en tres seccions: infantil, dones i homes. Joan Tomàs va promoure amb molt entusiasme la formació infantil, a la qual aplicaria el sistema educatiu musical, basat en el mètode Dalcroze, que arribà a Catalunya de la mà de Joan Llongueras. Tomàs s’implicà també en l’educació dels adults, fent ell mateix classes de solfeig per als cantaires, mostrant la importància de la formació musical tant dels adults com dels més petits."
“El 21 de setembre de 1930, l’Orfeó L’Avenç va organitzar la benedicció de la seva senyera i va convidar a fer un concert per a l’ocasió a l’Escola Coral de Terrassa i l’Orfeó Castellarenc, entitats corals dirigides per Tomàs. El padrins d’aquella senyera foren Maria Lloberas d’Argemí (la dona del president de L’Avenç d’aleshores, Josep Argemí) i el mestre Francesc Pujol (que substituí a Lluís Millet). Després de la missa de benedicció del matí, en la qual l’Orfeó L’Avenç cantà la “missa popular a la Mare de Déu de Núria” de Mn. Romeu, i del dinar corresponent, s’oferí un multitudinari concert a dos quarts de sis de la tarda a la sala de L’Avenç amb una festa de germanor dels tres orfeons… Hi hagueren els parlaments de rigor i benvinguda i d’elogi per la labor desenvolupada pel mestre Tomàs… Posteriorment, l’11 de gener de l’any 1931, la trobada es va fer a Terrassa.
No volem estendre’ns més en la labor desenvolupada pel propi Orfeó de L’Avenç i del seu mestre, Joan Tomàs, ja que hem trobat moltes més referències (concerts, comentaris en la premsa periòdica i en l’especialitzada…) que, sens dubte, mereixerien una altra conferència monogràfica, però no hem volgut deixar passar l’oportunitat de reflectir la seva transcendència, que ajuda a entendre i explicar el fruit recollit per Amades i Tomàs en la seva Missió a Esplugues en el context del Baix Llobregat.
Precisament, quasi un mes abans d’iniciar la seva missió, L’Avenç va retre un homenatge de reconeixement al mestre Joan Tomàs, on el president de l’Orfeó, Joan Brillas, i la presidenta de la secció feminal, Roser Artigas, després de diferents elogis li van lliurar simbòlicament una valuosa batuta…
En la missió per Esplugues de l’Obra del Cançoner Popular es té documentada la participació de trenta-quatre cantaires: trenta-tres veus femenines i una masculina. La recerca de cançons es va iniciar el 10 d’agost de 1931 i finalitzà el 30 de setembre. Durant onze jornades es van recollir més de 300 cançons, un nombre molt alt i significatiu en relació a la resta de municipis del Baix Llobregat.” (Fragment de la conferència a càrrec de Marta de Planell i Mas i Roser Vilardell i Tarruella, el 28 de maig de 2009, al Museu Can Tinturé d’Esplugues de Llobregat)
En aquest enllaç del fragment d’una carta de Joan Tomàs a Francesc Pujol, des de Lleida, el 28 d’agost de 1930, es pot llegir com el mestre Tomàs li demana a Francesc Pujol que sigui el padrí de la benedicció de la senyera de l’Orfeó L’Avenç en representació de Lluís Millet que no hi pot ser (la carta sencera es pot trobar al CEDOC).
Per la missió de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya al Pla del Llobregat feta per Joan Tomàs i Joan Amades l’agost i setembre de 1931, el mestre Tomàs va demanar als cantaires de l’Orfeó que li busquessin gent que sapigués cançons per la recerca a Esplugues. En aquesta altra carta de Joan Tomàs a Francesc Pujol del 15 d’agost de 1931 ho explica (carta del CEDOC). Va ser així com hi va fer cantar familiars de cantaires de L’Avenç, i fins i tot la mare del seu president. El novembre d’aquell mateix any, va organitzar un concert especial al Centre Avenç de les cançons recollides, que van ser interpretades per les tres seccions de l’Orfeó i dirigides per Joan Tomàs.
L’Orfeó L’Avenç va aturar les seves activitats amb l’arribada de la guerra.
A Esplugues de Llobregat hi ha una plaça amb el nom de Joan Tomàs i Parés.
Per saber-ne més, podeu escoltar el capítol Joan Tomàs i l’Avenç d’Esplugues del Fes Ta Festa.