Mestre d’Orfeons

Amb 19 anys va ser nomenat director del Chor Infantil Mossèn Cinto que el 1919 va passar a ser orfeó; any en que Lluís Millet el va nomenar mestre de la secció de nois de l’Orfeó Català, càrrec que va exercir fins el 1966.
El 1924 va esdevenir director del cor d’homes dels Lluïsos de Sant Andreu i el 1925 de l’Orfeó Centre Social de Betlem.
L’any següent, el 1926, va agafar la direcció de l’Schola Cantorum del Seminari Conciliar de Barcelona. No sabem els anys que la va dirigir, però hem parlat amb alumnes seus del curs 62-63.
El 1927 va assumir el càrrec de director de l’Orfeó L’Avenç d’Esplugues de Llobregat, entitat que va arribar a tenir cent cantaires repartits en tres seccions (infantil, dones i homes). En va ser el director fins la Guerra Civil.
El 1928 va ser nomenat director de l’Escola Choral de Terrassa i de la Capella de Música de Sant Pere de Terrassa, entitats que va dirigir fins l’arribada de la Guerra Civil. I el 1929 va esdevenir director de l’Orfeó Castellarenc de Castellar del Vallès fins a finals del 1932.
El 1946 va ser nomenat sotsdirector de l’Orfeó Català, càrrec que va tenir fins a la seva mort.
Al llarg dels anys també va dirigir, esporàdicament, altres entitats corals, com l’Orfeó de Sants (abans de la Guerra Civil), l’Orfeó de Cegues de Santa Llúcia, l’Escolania de la Mercè i el Cor de Nostra Senyora de l’Esperança, entre d’altres.
A més a més, va crear seccions corals en moltes de les escoles on va treballar, com al Col·legi de Sant Ignasial o al Grup Escolar Pere Vila -on va crear el Cor del Grup Escolar Pere Vila que va arribar a fer concerts al Palau de la Música Catalana i a qui Joan Tomàs va dedicar un Himne Escolar-.
Aquí sota podeu consultar informació de molts dels cors que va dirigir i sota l’apartat del llegat com a mestre d’orfeons hi podeu trobar alguns testimonis.
Per saber-ne més, podeu escoltar el capítol Joan Tomàs, director de cors del Fes Ta Festa.

Els orfeons: