Folklorista

Missió n11. Cuenca. Feta per Joan Tomàs el 1945. CSIC. Informació de la cançó Corro de niñas, recollida a Cuenca, Missió n11, 1945. CSIC Fitxa de la cançó Cántico a San Juan Evangelista. Missió n11. Cuenca. 1945. CSIC La cançó Cántico a San Juan Evangelista. Missió n11. Cuenca. 1945. CSIC Fitxa de la Danza de las fiestas de San Juan Evangelista. Missió n11. Cuenca. 1945. CSIC Danza de las fiestas de San Juan Evangelista. Missió n11. Cuenca. 1945. CSIC Missió n19. León. Feta per Joan Tomàs el 1946. CSIC Classificació per recollir les cançons a la missió de León. CSIC Missió n 17. Soria. Feta per Joan Tomàs el 1947. CSIC Sobre un informant de la Missió n17. Soria. 1947. CSIC Fitxa de l'informant. Missió n17. Soria. 1947. CSIC Fitxa d'una cançó recollida a la Missió n17. Soria. 1947. CSIC Conferència sobre L'Hereu Mill, 1958. Missió n61. Ávila. Feta per Bonifacio Gil i Joan Tomàs el 1959. CSIC Folklore de Catalunya, de Joan Amades i les il·lustracions musicals de Joan Tomàs Cancionero Popular de la Rioja. CSIC En la descripció es pot veure la participació de Joan Tomàs en l'elaboració del Cancionero Popular de la Rioja. CSIC Descripció en la que es veu la participació de Joan Tomàs en l'edició del Cancionero Popular de la Rioja. CSIC Participació de Joan Tomàs en el Cancionero Popular de la Rioja. CSIC
Dins del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el 1943 a Barcelona, Higini Anglès va fundar l’Institut Espanyol de Musicologia (IEM) amb la finalitat d’impulsar els estudis i la investigació musicològica així com l’inventari i l’edició de les obres musicals. En aquesta línia, l’IEM va crear una secció de Folklore Espanyol que s’encarregava de recollir i editar científicament la cançó popular de les diverses regions d’Espanya. Tanmateix, organitzava cursos i conferències sobre musicologia.
A partir del 1946, Joan Tomàs i Parés és membre col·laborador permanent de l’IEM juntament amb Marius Schneider, José Antonio de Donostia, Francesc Baldelló, Emili Pujol i Maria Royo, i el 1947 s’hi afegeix Josep Romeu i Figueras, entre altres.
Després de la mort de Francesc Pujol, Anglès proposa Tomàs pel relleu en el càrrec de cap de la Secció Folklòrica Musical de l'IEM.
Des de l’IEM, s’organitzen 65 Missions folklòriques entre el 1944 i 1960 per recollir la música de tradició oral de tot l’estat.
El mestre Tomàs hi fa les següents missions:
Missió 11 | 1945 | Tomàs i Parés, Joan | 421 cançons recollides | Cuenca, Madrid, Mallorca i València |
Missió 17 | 1947 | Tomàs i Parés, Joan | 207 cançons recollides | Burgos, Soria i Saragossa |
Missió 19 | 1946 | Tomàs i Parés, Joan | 265 cançons recollides | León i Valladolid |
Missió 61 | 1959 | Gil García, Bonifacio, i Tomàs i Parés, Joan | 310 cançons recollides per B. García + 39 melodies recollides per J. Tomàs | Ávila, Madrid, Salamanca, Segovia i Toledo |
A partir de l’agrupació en un sol institut de catorze departaments del CSIC a Barcelona, entre ells l’Institut Espanyol de Musicologia, el 1968 es crea la Institució Milà i Fontanals (IMF). Actualment, doncs, les cançons recollides en aquestes missions es poden consultar on-line al Fons de Música Tradicional IMF-CSIC; una col·lecció de patrimoni musical que conté més de 20.000 melodies en paper recollides per tot Espanya entre 1944 i 1960, la majoria de les quals es van recopilar a través de les 65 Missions folklòriques i 62 quaderns presentats a concursos organitzats per l’antic IEM del CSIC, en els quals hi van participar 47 recopiladors.
Aquí tenim tres exemples de cançons recollides per Joan Tomàs:
- La cançó Corro de niñas, recollida a la Missió 11, 1945. CSIC
- Villancico, recollit a la Missió 19, 1946. CSIC
- Cançó En la provincia Toledo, recollida a la Missió 19, 1959. CSIC
El 1946 va començar a publicar-se la revista Anuario Musical de l’IEM que ha continuat editant-se ininterrompudament fins al dia d’avui i en la que es van publicar diversos escrits de Joan Tomàs, entre ells:
- «Instrumentos de música popular española» Separata del vol. II del “Anuario Musical” del Instituto Español de Musicología del CSIC. De José Antonio de Donostia y Juan Tomás (1947). Barcelona.
- «Las variantes en la canción popular» Separata del Anuario Musical vol. XIV. De Joan Tomàs i Parés (1959). Barcelona, CSIC.
- «L’hereu Mill, arxiu vivent de cançons populars catalanes», en Miscelánea en homenaje a monseñor Higinio Anglès, Separata del vol. II. De Joan Tomàs i Parés (1958-61). Barcelona, CSIC.
- «Canciones Populares de trabajo», Separata del Anuario Musical vol. XIX. De Joan Tomàs i Parés (1966). Barcelona, CSIC.
Les Missions folklòriques de l’IEM per Espanya estaven organitzades de tal manera que promovien la realització de concursos de les cançons recollides i conferències sobre les investigacions musicològiques com a fruit del treball de camp. Joan Tomàs va dur a terme vàries d’aquestes conferències que es poden consultar en diferents Anuario Musical d’aquells anys. Per exemple, va parlar de “Las canciones populares de la provincia de Cuenca” amb il·lustracions musicals del cor de “Nuestra Señora de la Esperanza” (Anuario Musical, vol. 3, 1948: 239); i va fer la conferència “Música popular española de la provincia de León” també amb il·lustracions musicals del mateix cor (Anuario Musical, vol. 4, 1949: 227).
El 1948, a Joan Tomàs, se li va encarregar la formació d’un fitxer temàtic (rítmic-melòdic) de tots els cançoners publicats i inèdits existents a l’IEM. A més, va fer la sel·lecció i la mètrica de les melodies populars per a la seva publicació (segons “Crónica. Actividades del instituto Español de Musicología”, Anuario Musical, 3, 1948, pàg. 235-246: 238). Als següents anys, Tomàs va seguir incrementant el fitxer temàtic com diuen les cròniques publicades a l’Anuario Musical, 4, 1949, pàg. 225 i Anuario Musical, 5, 1950, pàg. 216.
També des de l’IEM del CSIC treballaven per millorar la pedagogia musical i difondre la cançó popular als infants, editant així el “Cancionero escolar español: colección de cantos tradicionales” (Barcelona, 1954). Joan Tomàs va fer la selecció, revisió i ordenació de les cançons del 1r grau d’aquest cançoner, juntament amb en Josep Romeu Figueras, mentre que les il·lustracions les va fer en Joan Llongueres i Galí.
D’altra banda, un dels objectius de les Missions folklòriques fetes per Espanya des de l’IEM del CSIC era l’edició del “Cancionero Popular Español”. Per això a l’hora de recollir cançons s’utilitzaven unes fitxes perfectament estudiades i dissenyades per l’elaboració d’aquest cançoner, del qual hi ha diferents publicacions; algunes en les que Joan Tomàs hi va treballar directament i altres de posteriors en les que s’ha utilitzat el seu llegat per fer-les possible. Aquestes publicacions són:
- “Cancionero popular de la provincia de Madrid. Volumen III. Materiales recogidos por Manuel García Matos. Edición crítica por Juan Tomás Parés y José Romeu Figueras. Barcelona-Madrid, 1960”. Conté: “Parte musical” de Joan Tomàs i Parés, pàg. 1-115.
- “Cancionero popular de la provincia de Cuenca. José Torralba Jiménez. Diputación Provincial de Cuenca, 1982”. Pel qual s’utilitza com a font la Missió 11, feta per Joan Tomàs.
- “Características musicales de las regiones que integran la provincia de Cuenca. José Torralba Jiménez. Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Cuenca, 1983”. Capítol del llibre col·lectiu “Actas I Jornadas de Estudio sobre Folklore en Castilla-La Mancha”. Pel qual s’utilitza, també, com a font la Missió 11.
- “Cancionero popular de La Rioja. Materiales recogidos por Bonifacio Gil García. Edición crítica por José Romeu Figueras, Juan Tomás Parés y Josep Crivillé i Bargalló. Barcelona, CSIC y Gobierno de La Rioja, 1987″. Conté: “Clasificación musical (iniciada por Juan Tomás y concluida por Josep Crivillé)”, pàg. 11-20.
També hem de dir que Joan Tomàs va ser professor dels estudis de Musicologia al CSIC, dels quals un dels seus deixebles va ser en Josep Crivillé.

