A principis del segle XX i fins la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930), i sobretot fins que va començar la dictadura del militar colpista Francisco Franco (1939), les escoles públiques catalanes van ser molt receptives a les innovacions pedagògiques del moment; des de les idees de l’Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia fins a les propostes de l’anomenat moviment de l’Escola Activa o Escola Nova.
En aquest context, l’any 1922, Joan Tomàs, guiat pel seu mestre i amic Joan Llongueres, va ser nomenat professor d’educació musical a les Escoles de l’Ajuntament de Barcelona, el mateix any que es van fundar moltes d’aquestes escoles públiques. Així, fins a la Guerra Civil, va treballar a l’Escola del Mar, l’Escola de Bosc, el Grup Escolar Baixeras i el Grup Escolar Pere Vila. En certs casos va combinar les classes en algunes d’aquestes escoles simultàniament.
D’aquesta manera, Joan Tomàs va entrar a l’Escola del Mar, el 1922, any de la seva fundació quan Pere Vergés n’era director. A més de les classes d’educació musical, hi va organitzar diverses activitats, com la Sessió consagrada a J.S.Bach, el març de 1923, amb Joan Llongueres.
Només hi va estar un curs, abans de ser traslladat a l’Escola del Bosc, però el record que hi va deixar fou inesborrable, com mostra el testimoni del seu director, Pere Vergés.
A l’Escola Baixeras hi va entrar també des de la seva fundació, el curs 1922-1923. Dos anys després, la política del govern de Primo de Rivera va provocar que els mestres de música fossin desposseïts del seu càrrec. Tot i això, el curs 1924-1925, Joan Tomàs va decidir continuar fent classes de forma voluntària als infants de l’Escola Baixeras. Aquest gest va emocionar l’entorn de l’escola i l’Associació Amics del Grup Escolar Baixeras -creada aquell mateix any 1924- va fer-se càrrec dels seus honoraris. Va estar en aquesta escola fins el març de 1934. Aquí podem veure el certificat que li va fer Fèlix Martí Alpera, director primer de l’Escola Baixeras i després del Grup Escolar Pere Vila.
A més de les classes estrictament musicals, Joan Tomàs hi va organitzar diferents concerts i audicions amb la participació de directors com Joan Llongueres, d’instrumentistes com Toldrà, i d’intèrprets -vinguts de l’Orfeó Català- com Andreua Fornells i Concepció Callao.
"El 1932, en unes brillantíssimes oposicions obtingué el primer lloc com a professor titular d'aquells centres (les Escoles de l'Ajuntament) i va exercir des de llavors, a l'escola barcelonina "Pere Vila", fins a la seva jubilació esdevinguda aproximadament un any abans de la seva mort."
L’any 1932, ja en període de la II República, es van convocar oposicions per a ser professor de música a les Escoles de l’Ajuntament i Joan Tomàs va guanyar amb el primer lloc la plaça al Grup Escolar Pere Vila. La nominació li va portar personalment a casa el pedagog Artur Martorell.
En aquesta escola, a més, va dirigir la coral del centre, que va cantar en diferents indrets de Barcelona, com el Palau de la Música Catalana. Hi va organitzar concerts amb solistes com Andreua Fornells i Francesc Torra. També hi va fer concerts de piano, interpretant ell mateix peces de Mompou, Millet, Mozart i Beethoven, i sovint donant explicacions sobre les obres.
El mestre Tomàs sentia una gran estima per aquella escola fins al punt que va compondre un Himne Escolar dedicat als seus alumnes.
Va conservar el diari de les classes que va fer el curs 1938-1939. La darrera classe que hi figura és la del 9 de gener de 1939, 17 dies abans de l’entrada de les tropes feixistes a Barcelona.
Podem llegir alguns testimonis sota l’apartat del llegat.

