
Després de la pandèmia, arriba de nou a les terres de Ponent una nova edició d’aquesta important trobada amb el cant coral, un dels projectes més emblemàtics de l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià, que aquest any comptarà amb la participació d’una quinzena de grups corals.
Amb un itinerari per deu poblacions de la comarca, el cicle Segrià Corals 2022 passarà, entre maig i novembre, per les poblacions de: Maials, Torres de Segre, Almacelles, Benavent de Segrià, Sunyer, Corbins, Seròs, Alguaire, Torrefarrera i Soses. Les actuacions es faran al llarg dels diumenges de primavera i tardor. A cada poble hi actuaran tres cors.
La convocatòria d’enguany, a proposta de l’Associació Cultural Àgora d’Albatàrrec, s’ha adherit a la commemoració del centenari de la creació de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i ho fa introduint com a cant comú dels tres cors participants en cada concert, dues cançons originàries del cançoner, recollides pel músic i folklorista Joan Tomàs i Parés acompanyat de Joan Amades qui en recollia el text, donant així a conèixer la cançó popular com a element del patrimonial cultural immaterial i com a eina de participació i cohesió social.
El grup de cançó tradicional de ponent Krregades de Romanços ha col·laborat cercant el repertori a proposar pel cant comú i triant-ne cinc cançons de les quals les finalment escollides són:
- Maladeta, que va ser cantada per Loreto Bonastre, mestressa de Llardecans, l’1 de juliol de 1932, en la missió núm. 53, feta a la frontera catalana d’Aragó, Ribera del Segre, les Garrigues i la Baixa Segarra.
- Isabel, cantada per Teresa Balella Montserrat d’Alguaire, el 10 de setembre de 1930, en la missió núm. 43 per les Comarques Lleidatanes.
Ambdues cançons han estat arranjades per l’ocasió per Victor Román.
El cicle de cant Segrià Corals té com a objectiu donar suport a les entitats de cantaires del Segrià i fomentar el cant coral als municipis del territori a través d’una programació de concerts de periodicitat anual als municipis participants.
La iniciativa compta amb el suport de la Diputació de Lleida mitjançant l’Institut d’Estudis Ilerdencs i amb la col·laboració dels ajuntaments adherits.
Aquí podeu veure el programa de l’actual cicle que ja va donar el tret de sortida el passat diumenge 22 de maig de 2022, com es pot veure a la fotografia del capçal.